Thethi: Fshati malor më i bukur në Shqipëri

Shpërndaje

Zbuloni Thethin e bukur, një fshat tradicional që ndodhet thellë në zemër të Alpeve Shqiptare. I ndodhur në fund të një rruge malore gjarpëruese, Thethi është shtëpia e vetëm disa shtëpive të rrethuara nga majat e maleve të acaruara dhe livadhe plot me lule të egra. Shikoni shpalosjen e jetës së ngadaltë të fshatit, endeni rrugëve me lopët e kodrës dhe shijoni disa nga shëtitjet më të pabesueshme. Zbuloni gjithçka që duhet të dini për të vizituar Thethin, Shqipëri!

Gjërat për të bërë në Theth, Shqipëri

Mirë se vini në Theth – një fshat i çuditshëm malor dhe një nga vendet më të mira për t’u vizituar në të gjithë Shqipërinë! Peizazhi këtu rivalizon atë që do të gjeni në Alpet zvicerane; majat dramatike të Bjeshkëve të Nemuna vështrojnë qytetin dhe fushat e blerta të mbushura me lopë dhe dhi.

Këshillë: Njerëzit në fshat janë të dashur dhe do të jenë shumë mikpritës për t’ju ndihmuar me çdo gjë. Mund të mos jeni në gjendje të flisni shqip, por Google Translate do t’ju ndihmojë gjatë rrugës (nuk është problem, pasi Shqipëria ka internetin më të shpejtë në Evropë!)

1. Jeta e fshatit Theth

Jeta lokale është shumë tradicionale në Theth dhe do të shihni ende fermerët që kullosin dele dhe lopë përgjatë rrugëve të largëta.

Brenda vetë fshatit, do të gjeni një rrugë të gjatë që përqafon bregun e lumit me shtëpi të ëmbla, bujtina dhe kampingje (me ambiente të mira). Ekziston edhe një kishë e bukur afër skajit të qytetit që ka disa nga pamjet më të mira që kemi parë ndonjëherë!

Rruga për në Theth, Shqipëri

Këto ditë, është vërtet e lehtë të hysh në Theth, pasi rruga është e sapoasfaltuar (rruga u rihap në 2022). Deri vonë nuk kishte rrugë të asfaltuar për në Theth dhe në fshat mund të arrije vetëm me 4×4.

Tani mund të mbërrini me një makinë normale, pasi edhe pse rruga është e ngushtë, është krejtësisht e sigurt dhe e qetë. Gjatë rrugës do të keni pamje të pabesueshme, veçanërisht në orën e fundit të udhëtimit nga Shkodra.

2. Kalimi i Valbonës

Përveç fshatit simpatik, zona është e famshme për shëtitjen e Qafës së Valbonës, një shëtitje të gjatë nëpër male dhe një nga pjesët më shpërblyese dhe më të bukura të çdo itinerari të Shqipërisë. Ecja ngjitet lart nëpër male, duke kaluar nëpër pyje, kullota, përrenj që gurgullojnë dhe livadhe plot me lule dhe gurë.

3. Shëtitje në Ujëvarën e Thethit

Vetëm 45 minuta nga fshati Theth ndodhet Ujëvara e bukur e Grunasit, një kaskadë e madhe 25 metra e lartë që bie nga një shkëmb dramatik gëlqeror. Është një shëtitje 45-minutëshe në çdo drejtim që përshkon shtigjet shkëmbore dhe ndjek përgjatë lumit malor përpara se të ngjitesh në pyll. Ndërsa shkoni, zbuloni pamje të mrekullueshme nga majat e maleve – kjo është natyra në kulmin e saj!

4. Zbuloni Syrin e Kaltër të Thethit, Shqipëri

Mund të keni dëgjuar për Syrin e Kaltër të njohur të Sarandës, por edhe Thethi ka Syrin e tij të Kaltër. Syri i Kaltër pranë Thethit (Syri i Kaltër në shqip) është një pellg uji i thellë i vendosur thellë brenda shkëmbinjve gëlqerorë.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Shpërndaje

Numri i lexuesve

Shpërndaje

Support this article

Read article in English
Related News

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In dapibus mi in augue auctor venenatis.

Të ngjashme