Search
Close this search box.

Ronald Nasson, Lider i Respektuar i Shoqatës së Veteranëve Shqiptaro-Amerikanë, Ndërron Jetë në Moshën 91 Vjeçare

Shpërndaje

Komuniteti Shqiptaro-Amerikan vajton humbjen e Ronald Nasson, një figurë e respektuar dhe kryetar i Shoqatës së Veteranëve Shqiptaro-Amerikanë, i cili ndërroi jetë në moshën 91-vjeçare.

I lindur më 8 gusht 1932, në Jamaica Plain nga emigrantët shqiptarë Andrew Nasson dhe Natalie Apostoli, Ronald Nasson u rrit nën ndikimin e kulturës dhe patriotizmit shqiptar. Prindërit e tij, të cilët mbërritën në SHBA në vitin 1915, u bënë shtetas amerikanë deri në vitin 1920. Edhe pse shërbeu në ushtrinë amerikane dhe ndoqi arsimin e lartë, Nasson ruajti një lidhje të thellë me trashëgiminë shqiptare.

Vitet e tij formuese përputheshin me Luftën e Dytë Botërore, një periudhë që i instiloi atij një respekt të thellë për shërbimin ushtarak. Shumë shqiptaro-amerikanë, përfshirë Nassonin, veshën uniformën amerikane gjatë kësaj kohe, disa prej tyre u dërguan edhe në Shqipëri për të mbështetur fraksionet antifashiste.

Nasson u rekrutua në Ushtrinë Amerikane në vitin 1950, i shtyrë nga një ndjenjë detyre dhe patriotizmi. Më vonë shërbeu në Luftën e Koresë si marins, një përvojë që i la atij një respekt të thellë për shokët e tij ushtarë, por edhe kujtime të frikshme nga lufta.

Pas kthimit në SHBA, Nasson u përkushtua për të mbështetur veteranët e tij, duke u bashkuar me Shoqatën e Veteranëve Shqiptaro-Amerikanë në vitin 1946 dhe më pas duke e udhëhequr si kryetar. Ai luajti një rol kyç në ruajtjen e trashëgimisë së veteranëve shqiptaro-amerikanë dhe në forcimin e komunitetit mes tyre.

Nasson gjithashtu luajti një rol të rëndësishëm në përkujtimin e kontributeve të ushtarëve shqiptaro-amerikanë gjatë Luftës së Dytë Botërore në Shqipëri. Ai ishte forca lëvizëse pas themelimit të një memoriali në Korçë, që nderon 26 amerikanët me prejardhje shqiptare që shërbyen në Shqipëri gjatë luftës. Kjo iniciativë u realizua në vitin 2014 me një ceremoni shtetërore të mbajtur me pjesëmarrjen e figurave të shquara, përfshirë edhe vetë Nassonin.

Përveç kontributeve të tij ushtarake dhe komunitare, Nasson udhëhoqi një jetë personale të plotë. Ai ishte i martuar me Iris për gati shtatë dekada, me të cilën pati një familje të madhe dhe të dashur me 10 fëmijë dhe 17 nipër e mbesa. Si anëtar i përkushtuar i Kishës Ortodokse Shqiptaro-Amerikane, ai ruajti lidhje të ngushta me komunitetin e tij fetar.

Ndarja nga jeta e Nassonit nuk është vetëm një humbje për familjen e tij, por edhe për komunitetin e gjerë Shqiptaro-Amerikan, veteranët dhe kombin. Përkushtimi i tij ndaj shërbimit, komunitetit dhe trashëgimisë mbetet një trashëgimi frymëzuese.

Shërbimi mortor do të mbahet sot në Katedralen Ortodokse Shqiptare të Shën Gjergjit në Boston, ndërsa varrimi do të bëhet në Varrezat e Forest Hills. Familja ka kërkuar që në vend të luleve të bëhen dhurime për Katedralen.

Kujtimi dhe përkushtimi i Ronald Nassonit ndaj komunitetit dhe vendit të tij do të ruhet përjetësisht.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Shpërndaje

Numri i lexuesve

Shpërndaje

Support this article

Atlantiku

Author

Read article in English
Related News

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In dapibus mi in augue auctor venenatis.

Të ngjashme