Search
Close this search box.

Vizitoni Festivalin Folklorik Kombëtar Magjepsës të Gjirokastrës

Shpërndaje

Ka kohë dhe ditë të veçanta që për një qytet mund të marrin vlerën e një magjie të prekshme, të këndshme dhe natyrisht imponuese, për t’u mbartur si një kujtim i përhershëm tek mendja e njeriut. Një nder tyre është Festivali Folklorik Kombëtar i Gjirokastrës.

Edicioni i këtij viti, i cili zhvillohet nga data 24 qershor deri më 1 korrik 2023, është në rendin e njëmbëdhjetë. Gjirokastra ka shumë gjëra të rëndësishme që përbëjnë shenjat identifikuese të saj, ndërsa ka edhe disa elemente të jashtëzakonshme që mbajnë vlerën e identitetit kombëtar të këtij qyteti. Një nga më të rëndësishmit është pikërisht ky festival.

Edhe pse është ndaluar, penguar apo ndërprerë për tetë vjet, ai është sfidues për shkak të kontributeve dhe spektaklit që paraqet gjatë shtatë ditëve të tij. Nuk ka një parada të tillë kostumesh në asnjë festival ndërkombëtar, dhe aq më tepër në asnjë bienal ndërkombëtar të kostumografisë! Hapësira shqiptare në Kalanë e Argjirosit, në mënyrën më natyrale dhe spontane të mundshme, përfaqëson një shfaqje dhe sjellje kulturore.

Çdo grup, çdo rajon dhe veçanërisht njëri pas tjetrit, çdo entitet, gjatë ditëve të këtij festivali, janë materiale unike të shpirtit dhe kulturës kombëtare, të shenjave etnografike dhe antropokulturore shqiptare. Ky përplasje e folklorit dhe kulturës ka vlerën e thellë dhe dëshmon me zërin e fortë: “Shqiptari jeton dhe nuk vdes!” Aq më tepër në kontekstin e një kohe si e sotmja, kur veçanëria po shuhet dhe uniformiteti global triumfon në mënyrë depresive.

Në natën e katërt të festivalit, erdhën ansamble nga Durrësi dhe Korça. Grupet nga Kruja sollën pjesën e parë të numrave të koncertit për zonën bregdetare. Kostumet elegante dhe veçanërisht këngët folklorike urbane, edhe pse nuk japin një kontribut shtesë në aspektin e materialit folklorik, janë një freskim i prezantimit të trashëgimisë folklorike lokale. Këngët tipike të pleqve të Krujës tregojnë vazhdimësinë e një tradite aq urbane.

Prekës dhe elegante, mbresëlënëse dhe model i elegancës urbane ishin paraqitjet dhe interpretimet e grupeve nga Korça dhe Kolonja. Interpretimi i ngjyrave të këngëve, veçanërisht vallëve të vajzave dhe djemve të këtij grupi, rikthejnë shpresën për triumfin e një tradite që ishte ndërprerë, por tani gjen një shtesë të mrekullueshme tek trupa dhe artistët e një brezi të ri artistësh dhe instrumentalistësh.

Gjirokastra ka zgjatur ditët e saj në netë gjatë këtyre ditëve. Grupet folklorike, artistë dhe instrumentalistë të ndryshëm, fansa dhe adhurues të shumtë të folklorit, turistë dhe shqiptarë të interesuar, të gjithë janë banorët e mbrëmjeve dhe netëve të kësaj jave në qytetin magjik të gurit dhe dritave. Ndër ta, pra midis njerëzve, gurit dhe këngëve (jo vetëm polifonike), janë ata që zërë vlera të meritueshme për të qenë ndriçuar nga dritat si në art. Kështu, pra, arti, Gjirokastra ka qenë i çmuar për veten që nga kohët e lashta dhe i çmuar për botën.

Në mes të gjithë ndriçimeve që gjeneron ky qytet, dritat e natyrës janë më të vjetrat. Por më të hershmet në aspektin e vlerës janë ato të shpirtit të njerëzve talentuar, që kala e Argjirosit mund të mbledhë në shumicë dhe me aq pasuri. Vetëm ky Festival Folklorik Kombëtar i Gjirokastrës mund të thellojë dhe të ekspozojë këtë pasuri unike kulturore të popullit tonë.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Shpërndaje

Numri i lexuesve

Shpërndaje

Support this article

Atlantiku

Author

Read article in English
Related News

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In dapibus mi in augue auctor venenatis.

Të ngjashme