Dita Dreaj: Zëri që Fuqizon Qëndrueshmërinë Shqiptaro-Amerikane

Shpërndaje

Në zemrën e zhurmshme të Qytetit të Nju Jorkut, një dritë e paepur e fuqisë lind brenda komunitetit shqiptaro-amerikan, Dita Dreaj. Lindur dhe rritur  nga dy prindër emigrantë me origjinë shqiptare, Dita ndan një mozaik të udhëtimit të saj me Atlantikun, duke treguar një histori tërheqëse që tregon një portret të qëndrueshmërisë, fuqizimit dhe shpirtit të paepur.

Udhëtimi i jetës së Ditës ka qenë një përzierje harmonike e ndikimeve të trashëgimisë shqiptare që kanë ndriçuar dhe ka pasur hije mbi rrugët e saj personale dhe profesionale. “Trashëgimia ime shqiptare ka pasur ndikime negative dhe pozitive në jetën time personale dhe profesionale. Duke u rritur ndjeva sikur po kalova në një krizë identiteti, shpesh e quaja mënyrën time të jetesës dhe mendimit si “dy botë” të cilat shkaktuan shumë konfuzion. U përballa shumë brenda vetes për shkak të disa faktorëve të qenies së një gruaje të parë të gjeneratës shqiptaro-amerikane dhe dëshmoj shumë padrejtësi” rrëfen Dita.

image 6483441

Këto përballje kanë ndezur një avokate të zjarrtë brenda saj, të shtyrë për të kërkuar përgjigje dhe për të qëndruar mbi tokë, duke mbrojtur jo vetëm ata përreth saj por edhe veten. Një udhëtim i theksuar nga momente të ulëta, por qëndrueshmëria e brendshme e Ditës e ka fuqizuar atë të lulëzojë personalisht dhe profesionalisht, duke përqafruar fuqinë transformuese të përvojave të saj me mirënjohje.

Me një dëshirë për të shëruar plagët e kaluara dhe për të nxitur lidhjet, Dita krijoi “Vajza & Gra”, një platformë të fuqishme podcasti që pasqyron ndjenjat e shumë grave shqiptare. “Nuk e kuptova këtë në fillim, por ‘Vajza & Gra’ është në thelb unë që po rikrijoj traumën time të kaluar për të pasur rezultatin e dëshiruar ndërsa njëkohësisht po shëroj fëmijën tim të brendshëm. U përballa me një ndjenjë të rëndë të vetmisë gjatë gjithë jetës sime. Ndjeva vetmi në gjithçka po përjetoja. Prandaj, shumë hëna më vonë, krijova një platformë ku njerëzit nuk kanë zgjedhje PËRVEÇ se të dëgjojnë (dhe për orë të tëra!). U bë një vend për të shëruar atë pjesë të vetmuar të meje duke u lidhur në fund me njerëz që ndajnë përvojat e mia dhe kështu ata mund të validohej më në fund.”

Duke naviguar në ekuilibrin delikat midis trashëgimisë kulturore dhe jetës moderne, Dita i këshillon të tjerët të jenë gjykatësit e tyre dhe të zbatojnë ideologjitë sipas dëshirës së tyre. “Bëhuni gjykatës dhe bëni atë që ju përshtatet më mirë në jetën tuaj. Jini të qëllimshëm me mënyrën se si mendoni, si jetoni dhe kjo kërkon një nivel të introspektimit dhe të dhënies së vetes leje për të sfiduar sistemin tuaj të besimeve” inkurajon ajo, duke i shtyrë të tjerët të shpërndajnë rrugën e tyre me qëllim dhe qëllimshmëri.

IMG 2887

Udhëtimi i Ditës tejkalon kufijtë e krijimit të përmbajtjes, degjon në filantropi dhe vullnetarizëm. “Ka qenë gjatë këtij viti të kaluar që kam filluar udhëtimin tim aktivist për të mirën e madhe të Kosovës / Shqipërisë dhe njerëzve të saj jashtë studios së podcastit: duke qenë bashkëthemeluese e një samiti të dedikuar për të edukuar dhe dhënë zë vajzave të reja në Kosovë të quajtur “The F’oda Summit”, dhe duke qenë ambasadore për një OJF të dashur për zemrën time, “OriginAL”. Mësimdhënësi im më i madh janë njerëzit dhe përvojat reale të jetës dhe kjo është ajo që mendoj se është baza për krijimin e përmbajtjes me ndikim dhe tregimin e historive.”

Një moment kulmor i udhëtimit të saj në krijimin e përmbajtjes është një episod nga Stina 1, “Takimet si një Vajzë Shqiptare”, i cili përmbledh një jetë mendimesh dhe ndjenjash mbi këtë temë, duke shërbyer si një kanal i papërzier dhe autentik për diskursin e saj të zjarrtë, duke çuar “Vajza & Gra” te masa.

Në fushën e krijimit të përmbajtjes, ekspertiza e Ditës shtrihet në menaxhimin e mjedisit bashkëpunues. “Besoj se kam forcuar në të vërtetë aftësitë e mia për menaxhimin e kohës, organizimin dhe aftësitë ndërmjetësuese nga të gjitha përpjekjet e mia. Krijimi i përmbajtjes, vendosja e vetes atje, rrjetizimi, vendosja e vetes në vende ku ndjeni se nuk i përkisni, të provoni diçka për herë të parë, të mos dini çfarë po bëni por ta bëni atë gjithsesi, janë gjëra shumë të pakëndshme, por mos i shmangni këto gjëra! BËNI MË SHUMË!” inkurajon ajo krijuesit e rinj të përmbajtjes.

image 6483441 2

Duke shikuar drejt së ardhmes, Dita ka aspirata të mëdha. “Kam kaq shumë ambicie dhe projekte të lidhura me platformën ‘Vajza & Gra’ dhe në karrierën time personale që planifikoj të ndjek. Duke synuar të rrit alcaldet e mia në të ardhmen e afërt, duke vazhduar punën time në filantropi dhe vullnetarizëm për komunitetin, dhe duke punuar një më një me gratë shqiptare janë vetëm hyrja në objektiva shumë më të mëdha, të cilat do të doja më shumë t’i tregoja sesa t’i tregoj. Vetëm e dini se po pjeket!” ajo aludon në një udhëtim emocionues përpara.

Për gratë e reja shqiptaro-amerikane që navigojnë në mozaikun e ndërlikuar të jetës në Shtetet e Bashkuara, Dita ofron një pjesë të artë të mençurisë, “Merrni 100% përgjegjësinë për jetën tuaj dhe rezultatet që prodhoni. Duke ndryshuar narrativën tonë të brendshme të bëhemi më të qëndrueshëm, mund të fitojmë kontroll më të madh mbi rezultatet e jetës sonë për ta bërë atë më të kënaqshme për ne. Është një proces i vështirë, i hidhur por i ëmbël, por sa më shumë të jetë në gjendje ta përjetosh dhe ta pranosh këtë qasje, aq më shumë do të lulëzosh dhe do të tejkalosh pengesat që të janë vendosur si një vajzë shqiptare. Dhe natyrisht, vazhdoni të dëgjoni ‘Vajza & Gra’ për t’ju ndihmuar në udhëtimin tuaj 😉 hahah.”

image 6483441 1


Zbuloni më shumë rreth nismave të jashtëzakonshme të Dita Dreaj dhe zhytuni në botën e gjallë të “Vajza & Gra” duke ndjekur udhëtimin e tyre në platforma të ndryshme. Dhe mos harroni, siç do të thoshte Dita, vazhdoni të jeni pjesë e “Vajza & Gra” për të ju shoqëruar në rrugën tuaj të vetë-zbulimit dhe fuqizimit. 

Ky artikull u paraqit fillimisht në Atlantiku. Mbani veten të përditësuar me historitë dhe lajmet më të fundit nga komuniteti shqiptaro-amerikan duke na ndjekur në Instagram.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Shpërndaje

Numri i lexuesve

Shpërndaje

Support this article

Atlantiku

Author

Read article in English
Related News

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In dapibus mi in augue auctor venenatis.

Të ngjashme