Search
Close this search box.

Riga Kallaba: Të luash për Kosovën, të lulëzosh në skenën e futbollit të Çikagos

Shpërndaje

Në zemrën e  Çikagos, një sensacion sportiv i ri po bën valë që shtrihet shumë përtej fusheve. Takoni Riga Kallabën, një e dyta brezi shqiptaro-amerikane që e quan qytetin e erës së fortë, Çikago, shtëpi. Vetëm 15 vjeç, ajo ka tashmë ngjitur një emër për vete në botën e futbollit, përfaqësuar një narrativë të vendosur të vendosmërisë, sakrificave personale dhe mbështetjes së pandalshme familjare.

Riga Kallaba nuk është një adoleshente e zakonshme; ajo është një prodhuese e futbollit. Ajo me krenari vesh fanellat e disa ekipeve, përfshirë Klubin ECNL, Ekipin Shtetëror të Illinois, Ekipin Rajonal të Mesdheut, Ekipin Semi Pro, dhe skuadrën kombëtare të futbollit të Kosovës. Pasioni i saj për lojën e bukur nuk njeh kufij, dhe angazhimi i saj e ka ngritur në qendër të vëmendjes së futbollit amerikan.

Ndërsa ajo menaxhon jetën e saj në fushë dhe jashtë saj, Riga i atribuon shumicën e suksesit të saj prindërve të saj, të cilët kanë luajtur një rol të rëndësishëm në udhëtimin e saj:

“Prindërit e mi kanë bërë sakrifica të pafundme dhe kanë punuar pa ndalim për të siguruar familjen time me mundësi për një të ardhme më të ndritshme. Ata gjithmonë kanë vënë në dukje rëndësinë e arsimit, shëndetit dhe vlerave morale për mua dhe motrat e mia. Kjo më ka dhënë një angazhim të pandryshueshëm për të arritur synimet e mia, për të shtyrë kufijtë e mi fizikë dhe mendore, edhe kur lodhja vjen.”

Rutina e saj e përditshme është gjithçka tjetër veçse e zakonshme. Ajo përfshin udhëtime të lodhshme për stërvitje futbolli, seanca të mësimit në lëvizje dhe aventura të udhëtimit për ndeshje me rreziqe të larta. Megjithatë, përkushtimi i saj për të briluar në aspektin akademik dhe atë sportiv mbetet i pandryshueshëm:

“Kuptoj se si studimet e mia ashtu edhe përkushtimi im ndaj futbollit janë investime në të ardhmen time.”

Duke reflektuar mbi udhëtimin e saj të jashtëzakonshëm, Riga nënvizon vlerat e punës së palodhur, sakrificën dhe disiplinën. Ajo është një ëndërruese që kthen aspiratat e saj në arritje të dukshme. Ajo njeh mbështetjen thelbësore të familjes së saj, duke e njohur angazhimin e tyre të pandryshueshëm dhe dashurinë si bazën e suksesit të saj:

“Unë vazhdimisht vendos synime për vete dhe përdor tërë qenien time në çdo përpjekje. Familja ime do të thotë botën për mua, dhe mbështetja e tyre më ka shtyrë drejt kulmit të arritjeve të mia deri më tani.”

Një nga aspektet më tërheqësuese të historisë së Rigës është vendosmëria e saj e pandryshueshme. Dorëzimi kurrë nuk ka qenë një mundësi; mendësia e saj rreket me besimin se ajo mund të përmbush çdo pengesë:

“Vetë ideja e dorëzimit kurrë nuk ka kaloj në mendjen time. U rrita me etikën se, me punë të palodhur dhe një shpirt të pandryshueshëm, mund të mposht kodrat më të larta të jetës.”

Riga Kallaba ka tejkaluar rolin e saj si një sensacion futbolli për të bërë një simbol krenarie dhe inspirimi për komunitetin shqiptaro-amerikan. Arritjet e saj nuk kanë vetëm nxitur shpresën brenda komunitetit të saj, por kanë cementuar edhe statusin e saj si lojtareja e parë amerikane, pa dallim të gjinës, që përfaqëson skuadrën kombëtare të futbollit të Kosovës. Mbështetja globale e zërit të saj nxit dëshirën e saj për të vazhduar të jetë një shenjtor shprese:

“Jam thellësisht emocionuar nga ngrohtësia e fjalëve tuaja, dhe është një nder dhe burim krenarie të jem feneri për komunitetin shqiptar në të gjithë botën. Dallimi i qenjes lojtare e parë futbolli nga Shtetet e Bashkuara që mban ngjyrat e skuadrës kombëtare të Kosovës është një privilegj që më mbush me krenari të madhe. Përkrahja e rrjedhur nga e gjithë bota është një motivues i fuqishëm që më shtyn përpara. Vesh flamurin shqiptar me nder dhe jam e përkushtuar për ta ngritur edhe më lart flamurin kosovar.”

Duke hedhur një sy në të ardhmen, synimi kryesor i Rigës është të gëlltisë versionin më të mirë të vetes, në aspektin akademik ose në fushën e futbollit. Ajo aspiron të marrë një arsim të lartë të shkëlqyer ndërsa po ashtu ndjek një karrierë të suksesshme profesionale në futboll:

“Planifikimi im rrethon për të ngjitur versionin më të mirë të vetes, në aspektin akademik dhe atë sportiv. Kam dëshirë për një arsim të lartë dhe shndërroj ambicione të larta për një karrierë të zhvilluar profesionale në futboll.”

Për ata që dëshirojnë të ndjekin një rrugë të ngjashme, Riga jep këshilla të mençura:

“Ndezni besimin e pandryshueshëm në veten tuaj, punoni me vendosmëri dhe përfitoni çdo mundësi për të pasuruar artin tuaj.”

Dhe kur ajo kërkon ngushëllim në inspirim, ajo kthehet te gjyshi i saj, Sevdai Thaqi, i cili ka kontribuar monumentalisht në Kosovë dhe komunitetin shqiptar dhe shërben si një dritar udhëzuese:

“Gjyshi im, Sevdai Thaqi, ka tërhequr kontributet e pazgjidhura në historinë e Kosovës dhe komunitetin shqiptar. Dashuria e tij e pandryshueshme për sportet vazhdon edhe në moshën 78 vjeç, një dëshmi e pandëshkueshme për përkushtimin dhe zjarrin e tij. Ata nuk janë vetëm burimet e mia të inspirimit; unë ndjehem thellësisht nderuar të shkoj rrugën që ata kanë ndezur, për të vazhduar përfaqësimin e Kosovës.”

Përtej futbollit, Riga e shijon edhe fitnessin, kërcimin, këngën dhe artin kulinar. Ajo është një kërkuese e pamjaftueshme e dijes dhe gëzon në emocionin e eksplorimit të territorëve të paeksploruara./Dielli

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Shpërndaje

Numri i lexuesve

Shpërndaje

Support this article

Atlantiku

Author

Read article in English
Related News

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In dapibus mi in augue auctor venenatis.

Të ngjashme