Search
Close this search box.

Shqipëria në “sytë” e Forbes: Eksodi masiv i të rinjve dhe i të arsimuarve, pasoja në sektorin e punës

Shpërndaje

Shqipëria po sheh një largim të madh të shqiptarëve duke u renditur në krye të listës.

Shqiptarët përbëjnë diasporën e tretë më të madhe në botë, me rreth 30% të të lindurve në vend që tani jetojnë jashtë kufijve të saj, sipas të dhënave të publikuara nga Forbes.

Faqja e internetit renditi vendet sipas madhësisë së diasporës në raport me popullsinë, duke e vendosur Shqipërinë të tretën me rreth 1.2 milionë emigrantë. Kjo i vendos ata mbi vendet si Siria, Moldavia dhe Armenia.

Dy vendet që e paraqesin Shqipërinë në këtë post ishin Bosnja dhe Hercegovina me 34% të qytetarëve që tani jetojnë jashtë dhe Guajana me 36.4%.

Eksodi masiv i të rinjve dhe të arsimuarve ka rezultuar në mangësi të konsiderueshme në sektorin e punës, si hoteleria, turizmi, prodhimi dhe bujqësia.

Përveç kësaj, ka shqetësime se nuk do të paguajnë mjaft njerëz në sistemin e sigurimeve shoqërore, duke rezultuar në një deficit në të ardhmen e afërt dhe probleme me pagesën e pensioneve, mirëqenies dhe mbulimin e kostove të kujdesit shëndetësor dhe arsimit.

Por nuk janë vetëm emigrantët që shkaktojnë probleme pasi valët e azilkërkuesve kanë hyrë në BE prej shumë vitesh, me një rritje të numrit në MB gjatë vitit 2022. Të paktën 12,000 shqiptarë, kryesisht të rinj, kanë udhëtuar në MB deri më tani këtë vit, duke shkaktuar zemërim në qeverinë dhe mediat e djathta britanike që i etiketuan ata kriminelë dhe një “pushtim”.

Të rinjtë shqiptarë dhe kombësi të tjera kanë blerë udhëtime nga Franca në MB me gomone të pasigurta të operuara nga bandat e krimit të organizuar që reklamojnë në TikTok dhe Instagram. Tarifa e lëvizjes për tranzit është rreth 3000 GBP, por mund të varet nga madhësia e varkës dhe koha e udhëtimit. Shumë azilkërkues të dëshpëruar e marrin borxhin me peshkaqenë huamarrës ose me vetë trafikantët, dhe më pas ata luftojnë për ta shlyer atë ose përfundojnë duke ‘zgjuar’ borxhin në bizneset e paligjshme.

Sapo arrijnë në brigjet e Britanisë, shumë prej tyre aplikojnë për azil. Gjatë vitit të kaluar, mbi 50% janë miratuar në shkallë të parë, ku gjysma e atyre që ankimuan refuzimet në fund u pranuan gjithashtu.

Ndërsa Shqipëria nuk është në luftë dhe konsiderohet një “vend i sigurt”, ajo është e rrënuar nga një mori çështjesh. Është një nga vendet më të varfra në Evropë dhe lufton me korrupsionin, problemet me sistemin e drejtësisë dhe sundimin e ligjit, krimin e organizuar dhe infrastrukturën. Sa i përket kërkesave të themeluara për azil, ato priren të përfshijnë ata që ikin nga ndikimi i krimit dhe dhunës, gjakmarrjet, martesat e detyruara, peshkaqenë huamarrës dhe trafikimi seksual, për të përmendur vetëm disa.

Vendi ka shkallë të ulët të krimit në përgjithësi, por ata që janë viktima shpesh e kanë të vështirë të gjejnë drejtësi dhe përfundojnë duke ndjerë se nuk ka zgjidhje tjetër veçse të largohen.

Kryeministri Edi Rama është shprehur kundër retorikës së urrejtjes së shqiptuar ndaj shqiptarëve në diskursin publik britanik. Ai akuzoi qeverinë britanike se po i sulmon shqiptarët “sepse ajo ka kaluar në një rrugë qorre me politikën e saj të re që rezulton nga Brexit”.

“Fakti që nuk kërkohej falje tregon se ishte një sulm i llogaritur,” shtoi ai të martën.

Rama tha se liberalizimi i vizave do të ndihmonte në uljen e numrit të njerëzve që vijnë ilegalisht, por politika e qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar është “plotësisht e kundërta”.

Ndërkohë, qeveria britanike ka nënshkruar një marrëveshje me Francën për të goditur ata që përpiqen të kalojnë Kanalin. “Është në interesin e qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar dhe asaj franceze që të punojnë së bashku për të zgjidhur këtë problem kompleks,” tha Sekretarja e Brendshme britanike Suella Braverman në një deklaratë pas takimit me homologun e saj francez Gérald Darman në Paris.

Marrëveshja do të bëjë që Britania e Madhe t’i paguajë Francës më shumë se 72 milionë euro gjatë 12 muajve të ardhshëm në këmbim të rritjes së patrullave bregdetare nga Franca me 40% dhe vendosjes së oficerëve shtesë. Ajo do të shihte gjithashtu oficerë britanikë të stacionuar në Francë dhe përdorim më të madh të teknologjisë së vëzhgimit, kamerave, helikopterëve dhe ngritjen e qendrave të reja të pritjes së emigrantëve dhe qendrave të mbikëqyrjes.

 

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
gate.io

Reading your article helped me a lot and I agree with you. But I still have some doubts, can you clarify for me? I’ll keep an eye out for your answers.

Utwórz konto na Binance

I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article. https://www.binance.com/pl/register?ref=S5H7X3LP

Shpërndaje

Numri i lexuesve

Shpërndaje

Support this article

Read article in English
Related News

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In dapibus mi in augue auctor venenatis.

Të ngjashme