KUJTOJMË NOBELISTIN FERID MURAD

Shpërndaje

Të hënën, bota humbi një Nobelist, një pionier i njohur në biokimi, dhe komuniteti shqiptaro-amerikan një nga anëtarët e tij të dashur: Dr. Ferid Murad. Ai ishte 86 vjeç. Në emër të të gjithëve në Atlantiku, u shprehim ngushëllimet më të thella të dashurit të Feridit.

Dr. Murad lindi në një apartament të vogël mbi një furrë buke në Whiting, Indiana, në vitin 1936 nga një baba shqiptar emigrant dhe një nënë amerikane. Babai i tij ka lindur në Shqipëri me emrin Jabir Murat Ejupi. Kur mbërriti në Ellis Island në Nju Jork në vitin 1913, oficeri i imigracionit e pyeti emrin e tij, pas së cilës oficeri e shpalli atë si John Murad dhe vulosi dokumentet e tij, gjë jo e pazakontë në atë kohë.

Ai u rrit duke punuar në restorantin e familjes së tij, së bashku me dy vëllezërit e tij. “Kur ishim në gjendje të qëndronim në një stol për të arritur në lavaman, lamë enët dhe më vonë kur shihnim mbi banak, prisnim tavolinat dhe menaxhonim arkën”, kujton një herë Feridi. Të tre vazhduan të fitonin diploma doktorature. “Zbulimi juaj e çoi kërkimin mjekësor në një epokë të re,” tha komiteti Nobel kur dha çmimin.

Pas studimeve në Universitetin DePauw në Indiana dhe studimeve të doktoraturës në Universitetin Case Western Reserve në Cleveland, Dr. Murad punoi në disa universitete amerikane, duke përfshirë Universitetin e Virxhinias në Charlottesville dhe Universitetin Stanford në Kaliforni, ku ai bëri kërkimin e tij të vlerësuar me çmimin Nobel.

Mendimet tona janë me gruan e tij Carol, djalin, katër vajzat dhe nëntë nipërit e mbesat, gjithë familjen e tij dhe të gjithë ata që e njihnin dhe e donin këtë njeri të shquar.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Shpërndaje

Numri i lexuesve

Shpërndaje

Support this article

Atlantiku

Author

Read article in English
Related News

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In dapibus mi in augue auctor venenatis.

Të ngjashme