Historia e Pemës Kombëtare të Krishtlindjes

Shpërndaje

Në nëntor 1923, Zonja e Parë Grace Coolidge dha leje që Shkollat ​​Publike të Distriktit të Kolumbisë të ngrinin një pemë Krishtlindjesh në Elipsin në jug të Shtëpisë së Bardhë. Organizatorët e quajtën pemën “Pema Kombëtare e Krishtlindjes”.

Atë prag Krishtlindjesh, në orën 17:00, Presidenti Calvin Coolidge eci nga Shtëpia e Bardhë në Ellipse dhe “shtyti butonin” për të ndezur bredhin e prerë prej 48 këmbësh, ndërsa 3000 spektatorë entuziastë e shikonin. Pema, e dhuruar nga Kolegji Middlebury, ishte nga shteti i lindjes së Presidentit, Vermont.

Nga viti 1924 deri në vitin 1953, pemët e gjalla, në vende të ndryshme përreth dhe në territorin e Shtëpisë së Bardhë, u ndezën në prag të Krishtlindjeve. Në 1954 ceremonia u kthye në Ellipse dhe zgjeroi fokusin e saj. Grupet lokale qytetare dhe të biznesit krijuan Konkursin e Krishtlindjeve të Paqes. Pemët më të vogla të gjalla që përfaqësojnë 50 shtetet, pesë territoret dhe Distriktin e Kolumbisë, formuan një Rrugë të Paqes.

Më 17 dhjetor 1954, Presidenti Dwight D. Eisenhower ndezi pemën e prerë të dhuruar nga njerëzit e Miçiganit. Pemët e prera vazhduan të përdoren deri në vitin 1973.

Sot, Pema Kombëtare e Krishtëlindjes qëndron si një kujtesë e përditshme e frymës së festës dhe e traditës në të cilën ka marrë pjesë çdo president pasardhës që nga viti 1923.

Në vitin 1924, Shoqata Amerikane e Pyjeve – e cila kishte promovuar mbjelljen e pemëve të komunitetit të gjallë në kujtim të atyre që humbën jetën në Luftën e Parë Botërore – i dhuroi ngjarjes së Krishtlindjes një pemë të gjallë. Për shkak të përdorimeve rekreative dhe me shumë qëllime të Ellipse gjatë gjithë vitit, pema e përhershme u mboll në Sherman Plaza aty pranë, (në juglindje të Shtëpisë së Bardhë dhe në jug të ndërtesës së Thesarit). Në prag të Krishtlindjes, si Presidenti Coolidge dhe Zonja e Parë Grace Coolidge morën pjesë në ceremoninë e ndriçimit të pemës.

Organizatorët (përfshirë përfaqësues të organizatave të ndryshme të lidhura me energjinë elektrike që promovojnë përdorimin e pemëve të ndezura të komunitetit në të gjithë Shtetet e Bashkuara) e riemëruan pemën “Pema e Krishtlindjeve e Komunitetit Kombëtar”. Fraza “Komuniteti” mbeti deri në fund të viteve 1960 kur emri i pemës u kthye në “Pema Kombëtare e Krishtlindjes”.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Shpërndaje

Numri i lexuesve

Shpërndaje

Support this article

Read article in English
Related News

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In dapibus mi in augue auctor venenatis.

Të ngjashme