Search
Close this search box.

Një statujë 2500-vjeçare nxjerret nga një fushë në Shqipëri

Shpërndaje

Në fillim, ishte vetëm një vezullim i gjelbër dhe kafe në papastërti, i ekspozuar gjatë lërimit rutinë në një fermë shqiptare që ndodhej pranë një vendbanimi të lashtë grek.

Më pas, ndërsa arkeologët pastronin me kujdes dheun, forma e saj u shfaq gradualisht: një figurë e kalorësit mbi kalin e tij, një krah i zgjatur sikur të tundte një armë ose kamxhik.

Thundrat e kalit humbën dhe pjesa më e madhe e trupit të kalorësit ishte ende e fshehur nën shtresa të dheut. Por arkeologët që panë këtë statujë e dinin se ishte diçka e jashtëzakonshme.

Instituti Shqiptar i Arkeologjisë kërkoi ndihmën e Getit, duke ia besuar kalorësit – ende të pjekur në tokë – laboratorit të konservimit të Muzeut, ku konservatorët dhe studiuesit kaluan muaj të tërë duke pastruar bronzin dhe duke hetuar origjinën e tij. Statuja shfaqet në një ekspozitë të veçantë, Kali dhe kalorësi nga Shqipëria, në Muzeun Getty Villa nga 26 korriku 2023 deri më 29 janar 2024; më pas, do të kthehet në shtëpi.

“Si arriti atje, dhe pse ishte atje, dhe pse nuk u gjet asgjë tjetër rreth tij që ne të mund ta lidhnim vërtet me të?” tha Jens Daehner, kurator i asociuar i antikiteteve në Muzeun Getty, duke theksuar pyetjet që studiuesit po përpiqen t’u përgjigjen në lidhje me këtë gjetje unike. Megjithatë, ai u mrekullua: “Pjesa shqiptare është shumë e një cilësie që vështirë se e gjeni askund tjetër në botën greke. Është një objekt vërtet i veçantë.”

Një thesar i papritur

default

Zbulimi i vitit 2018 i Kalit dhe Kalorësit, siç u bë e njohur statuja, ishte rezultat i rrethanave të tmerrshme. Gjatë fushatës së gërmimeve të atij viti në vendin e Babunjës – një projekt i disa vendeve evropiane – arkeologët vëzhguan një fermer vendas që lëronte arën e tij aty pranë. Ata menduan se ia vlen t’i kushtohet vëmendje, pasi gjetjet endacake janë gjithmonë një mundësi. Asnjëherë nuk e dini se çfarë mund të gjendet pranë shtresave të sipërme të tokës. Sigurisht, ndërsa fermeri lëronte fushën pas vjeljes së qepëve të sezonit, arkeologët panë që statuja të dilte nga jo më shumë se 15 centimetra nën sipërfaqe.

default

Vlerësimet fillestare të bazuara në teknikat artistike të veprës, mënyrën se si u hodh, stili i saj dhe vendndodhja e saj në një zonë ku u vendosën grekët e lashtë treguan se objekti ishte grek dhe datonte rreth vitit 500 pes.

Duke njohur ekspertizën e Getit në ruajtjen e antikiteteve dhe objektet e tij më të avancuara, kolegët shqiptarë propozuan një bashkëpunim me Getin për konservimin e statuetës. U bënë plane për hetimin, trajtimin dhe ekspozitën eventuale dhe statuja më në fund mbërriti në Los Anxhelos vitin e kaluar.

Heqja e papastërtive shekullore

Susanne Gänsicke, konservatore e vjetër e antikiteteve në Getty dhe një specialiste në ruajtjen e metaleve të lashta, iu pre në punë. Statuja erdhi në laboratorin e konservimit me shumë tokë ende të ngjitur, duke e bërë të pamundur të dalloheshin shumë detaje. Së pari, bronzi u ekzaminua me radiografi, e cila zbuloi se kali ishte i fortë, jo i zbrazët në qendër dhe se vepra ishte, në mënyrë mbresëlënëse, e derdhur në një pjesë. Imazhet treguan gjithashtu se nën papastërti, kalorësi mbante një shpatë.

“Ishte një surprizë vërtet e bukur,” tha Gänsicke.

Duke përdorur një bisturi të vogël të krijuar për të kryer operacione në sy, Gänsicke filloi të fshinte me kujdes papastërtitë. Llojet e etanolit shërbyen si lubrifikant për të ndihmuar në lirimin e dheut dhe një furçë e vogël ndihmoi në fshirjen e pluhurit. “Është shumë e ngjashme me atë që përjetojmë kur shkojmë te dentisti,” tha ajo. Procesi ishte nervoz, pranoi ajo, sepse i duhej të hiqte dheun pa dëmtuar sipërfaqen origjinale.

default

 

default

Gänsicke përdor etanol për të ndihmuar në lirimin e papastërtive. Një mikroskop i lejon asaj të marrë një pamje të zmadhuar.

Më në fund, puna e saj e kujdesshme filloi të zbulonte detaje mbi statujën, si sytë dhe vrimat e hundës së kalit dhe buzëqeshja e kalorësit. Hulumtimi i mëtejshëm do të ndihmojë në përcaktimin e shkakut të saktë të korrozionit që ka bërë ngjyrën e bronzit të gjelbër.

default

Hetimi i origjinës së statuetës

Kuratorët dhe historianët nga Geti dhe në Evropë, të etur për të mësuar historinë pas statuetës përballen me një sfidë të madhe: nuk u gjet asnjë objekt tjetër aty pranë. Nuk ka asnjë provë – nga, të themi, mbetjet e një shtëpie ose të shenjtërores – për të dhënë të dhëna se kujt e zotëronte bronzi dhe ku apo si u përdor. Dhe për shkak se thundrat e kalit mungojnë, është e paqartë nëse apo si ishte lidhur me disa diçka tjetër, si një mobilje ose një enë.

“Ne mund ta krahasojmë atë me objekte të tjera të një natyre të ngjashme dhe më pas të dalim me disa skenarë, por deri më tani nuk mund të tregojmë më shumë se një tjetër,” tha Daehner. “Pra, është ende një pyetje e hapur: a ishte një pjesë e pavarur apo pjesë e diçkaje edhe më të madhe dhe më mbresëlënëse?”

Kur statueta të kthehet në Shqipëri, historia e saj e plotë ka të ngjarë të jetë ende e panjohur dhe të mbetet një objekt studimi për vitet në vijim. “Konservimi përfshin analiza që na lejon të mësojmë më shumë rreth metalurgjisë aktuale, d.m.th., përbërjen e metalit, si është bërë dhe ku mund të ishte bërë,” tha Daehner. “Dhe shpresa është që me gërmimet e ardhshme, ne do të fitojmë më shumë pika të dhënash në mënyrë që t’i afrohemi përgjigjeve këtyre pyetjeve.”

Vizitorët në ekspozitën në Getty Villa do të shohin statujën, si dhe video dhe imazhe që dokumentojnë procesin e konservimit. Në Shqipëri, objekti do të shfaqet përfundimisht në Muzeun Historik Kombëtar në Tiranë.

“Unë mendoj se ajo që është me të vërtetë e veçantë për këtë projekt janë dy gjëra: Njëra, që ne mund të shfaqim këtë statujë të jashtëzakonshme për herë të parë këtu, që është një shenjë e këtyre institucioneve që i besojnë Getit këtë pjesë me vlerë të lartë,” tha Daehner. “Dhe dy, të punojmë në një objekt që zakonisht nuk e arrijmë. Bërja e trajtimit konservues të diçkaje që sapo doli nga toka është një mundësi e rrallë për ne.”

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Shpërndaje

Numri i lexuesve

Shpërndaje

Support this article

Atlantiku

Author

Read article in English
Related News

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In dapibus mi in augue auctor venenatis.

Të ngjashme